Potítkem proti myšitýdě! 12. 3. 2008

Tak jsem si vytvořil další teorii. Víte, já si občas za použití selského rozumu, bez jakéhokoli vědeckého podkladu, vytvořím nějakou životní teorii, které se držím do té doby, než ji přebije jiný, smysluplnější názor. Tentokrát se jedná o potítko. Znáte to, takovej ten náramek, co nosí tenisti, aby si mohli do něčeho utírat pot z obličeje a skejťáci, aby vypadali cool. Tak, tuhle věc jsem si pořídil, když jsem náhodou doprovázel při cestě z tělocvičny jednoho kamaráda do City Sportu. Primárně kvůli stejnému problému, jaký mají tenisti... ale našel jsem ještě jedno využití: při práci s počítačem... 

Čas od času se chodím vyblbnout do gymnastické haly na Žižkově (v poslední době docela často, začal jsem opět po půl roce chodit celkem pravidelně). Pár lidí tam potítka nosí, tak jsem se rozhodl si je na zkoušku pořídit také. Pár stojí zhruba dvě stovky, takže žádný nadměrný výdaj. Bylo mi řěčeno, že dobře sají pot a mimo toho, že cool vypadají, také prý zpevňují zápěstí. A to je źaklad mé nové teorie...
Všichni, co trávíte více času u počítače, jste asi někdy slyšeli o upozorněních, týkajících se zdravotních problémů vznikajících nesprávným sezením, absencí speciální podložky pod myš, atd. A právě druhého zmíněného problému se týká tento příspěvek. Jedná se o nemoc zvanou syndrom karpálního tunelu, lidově zvaný "myšityda". Vzniká často kvůli dlouhodobému ohybu zápěstí při používání myši nebo příliš vysoké klávesnice. Řešení jsu prakticky dvě:
  • pravidelně procvičovat zápěstí kroužením nebo protahováním
  • správný úchop myši/klávesnice
První řešení je velmi složité :). Vyžaduje totiž notnou dávku sebedisciplíny a např.: během práce stresuplné/zajímavé práce si na to člověk prakticky nevzpomene.
Druhé řešení se naopak samo o sobě fyzicky náročné. Udržet ruce ve správné poloze po dlouhé hodiný je téměř nadlidský výkon. Proto existují různé speciální pomůcky, jako podložky s gelovou podpěrou apod. A zrovna jednu takovou mám v práci. Hrůza, děs... její použití. Nejen že je moc malá a myš mi s ni neustále sjíždí, ale také klouže po stole jak se jí zachce. Proto mě napadlo využít potítka. Po jednodenním testování jsem s nimi celkem spokojen. Zápěstí mi drží ve správné a pohodlné poloze a navíc můžu s rukou/myší rejdit po celém stole. Prostě ideální řešení... Má to jen jednu nevýhodu: pokud jíte téměř výhradně u počítače jaklo já, budete mít zcela jistě potítka zespoda velmi brzo špinavá :D.
A nyní jeden ilustrační obrázek na konec. Koupil jsem si černá potítka W Team. Na internetu jsem našel jejich fotku a s jakousi starou novinovou kresbou jsem vytvořil malou koláž :)
Použití potítka
  A přište snad o nečem smysluplnějším, tak zatím...

Komentáře

Steelista 14. března 2008 v 13:45

Při slovech „syndrom karpálního tunelu“ se mi dělá neskutečně špatně, víš to? Fuj!

Ale jak jsem se tak pozoroval, naprosto přirozeně u PC dodržuji předepsané pozice rukou, takže si můžu s klidem oddechnout :-) Krom toho bych tolik peněz za potítko stejně nikdy nedal :-D

Sidak Marker 19. března 2008 v 15:16

Návod na výrobu potítka:

Pokud víte jak efektivněji uratit 200 Kč, ale i přesto potítko chcete, tak mám pro vás krátký návod na jeho výrobu.

1) Vyberte si jedny teplé ponožky (nejlépe sportovní, ale ty mnohdy stojí více než potítko). Můžete i bráchovi, popř. dědovi.

2) díry na palci, chodidle, patě nevadí

3) ustřihněte ponožku v místě kde by byl kotník (samozřejmě že ponožku v tu chvíli nemáte na noze)

4) odstřihnutý kus se špičkou si nechte na Mikuláše, s druhou stranou ponožky pracujeme dále.

5) sešijte roztřepený konec ustřihnuté ponožky a všijte do něj gumičku (koupíte ji v galanterii). Gumička musí být tak akorát, aby vám nebránila v koloběhu krve.

6) šup s tím na ruku. Předpokládám, že ponožky byly čisté, jestli ne, tak si tím obličej ani náhodou neotírejte a nejdřív ji vyperte.

Easy!!!

Will-Rock 20. března 2008 v 14:02

Ceka me dost zajimave stari.

Po precetni clanku me zacali bolet obe ruce.

A.H.Sarvill 24. března 2008 v 20:56

Co když už je ruka takle ohlá a nedaří se mi jí ohnout na normál ? xD

Gurthfin 30. března 2008 v 0:01

Dosti dobra teorie, musim smekat. Nejaka takato dobra ma obcas tiez napadne, ale vacsinou sa tyka fyziky. Inak pozrel som si obrazky a po pohlade na ten treti som sa musel usmiat. Tam je prst ohnuty na druhom clanku prsta. Ja mam zase permanentne ohnuty na prvom clanku(zranenie z voleybalu), co mi inak dosti ulahcuje klikanie na myske. Inak predist spatnemu drzaniu ruk sa da aj tak, ze klavesnicu umiestnite na okraj stola a budete sediet na stolicke s opierkou na ruky.

ZmeTeKK 14. dubna 2008 v 23:49

Od rána mám na ruce "potítko" a ruka během dne intenzivně měnila barvu. Teď už něco kolem tří hodin udržuje tmavě modrý odstín a nejsem schopen myš pustit. Může někdo, kdo se s podobným problémem setkal, poradit, jak přimět ruku k sebemenšímu pohybu, popř. jak správně vybrat ponožku?

Lynxss 16. května 2008 v 23:47

No tak u rukou problem neni (s prekvapenim jsem zjistil, ze nakym zahadnym zousibem dodrzuju pozice), nemel bys neco co by se tykalo sezeni???

ritorujon 16. dubna 2009 v 20:26

To ja si krome powerballu koupil jeste tohle: http://www.imakproducts.com/product.php?s=10 coz je hodne podobny tomu co tady pises. Da se to sehnat za priblizne 12 dolaru ... ja koupil za $16 u Staples.

Okomentovat