Město, kde bydlí Barbar Conan a jezero Tahoe 28. 1. 2009

Po San Franciscu jsme se rozhodli navštívit jezero Tahoe, které leží na hranicích mezi Kalifornií a Nevadou. Při pohledu do mapy jsem zjistil, že nám v cestě stojí Sacramento, hlavní město Kalifornie a tedy asi i sídlo kdysi mohutného představitele Barbara Conana, Arnolda Swarzenegera.

Do Sacramenta jsme dojeli večer, když už nebylo téměř nic vidět. A tak se rozhodlo, že se půjde spát.
Měla to být naše první noc v autě, které jsme koupili v San Franciscu od tamní mafie. V navigaci jsem tedy našel místo u nějakého parku, který se nacházel na druhé straně řeky, která Sacramentem protéká. Po chvíli ježdění kolem, jsme konečně našli místečko, kde se dalo pravděpodobně parkovat. Bylo to relativně klidné místo, téměř v přírodě, jen občas po silnici za námi projelo nějaké auto. Uložili jsme se ke spánku. Asi po hodině mě Emil budí. „Co se děje?“, ptám se rozespale? „Jsou tu policajti“. Víc už nebylo třeba vysvětlovat, okamžitě jsem pochopil, jakmile jsem úplně otevřel oči. Auto bylo celé prozářené silnými světlomety z jejich vozu. Udělali oblouk kolem zadní části auta, pustili houkačky i majáky a odjeli. Celé to trvalo asi tak půl minuty. Řekli jsme si, že tu asi můžeme stát nebo měli něco důležitějšího na práci a tak to nechtěli řešit a odjeli. Po chvíli jsme opět usnuli. Za další hodinu tu byli znovu. Tentokrát mě nemusel budit Emil, vzbutilo mě všudypřítomné modročervené světlo. Když policista zaklepal na okno, byl jsem už plně při smyslech. Stáhnul jsem okýnko a ptám se co se děje. On se na oplátku ptá: „Kdo jste?“. Odpovídám, že turisti z České republiky. Usměje se a ptá se jestli nejsme ******. Nerozuměl jsem mu a tak se ptám „Kdo?“.  Odpoví „bad guys“ a usměje se ještě víc, už asi neočekává odpověď. Nakonec si ještě řekl o nějaký průkaz totožnosti. Já jsem mu dal pas a Emil český řidičák. Zašel si do auta ověřit, zda opravdu nejsme „bad guys“. Během minuty byl zpět a vrací nám naše doklady. Ptám se, jestli je legální spát v autě. Říká, že ano, ale že není bezpečné tu spát, že nás tu může někdo okrás nebo zastřelit. Ptám se tedy, kde máme spát. Odpovídá, že kousek odsud je parkoviště, kde spí kamioňáci, že tam je to fajn a ještě rychle řekne název nějaké ulice. Opět mu nerozumím a tak zapínám navigaci. On mi následně náhláskuje jména ulic, které se tam kříží. Pak nám popřeje šťastnou cestu, nasedá do auta a odjíždí. Sympatický policajt, říkáme si a vyrážíme na parkoviště kamioňáků.

Když jsme se ráno probrali, vyrazili jsmena procházku po Sacramentu. V zápětí jsme zjistili, že město je téměř prázdné. Pak jsme usoudili, že je byl zrovna nějaký státní svátek. Úplně v downtownu (centru) jsme asi nebyli, ale město nic moc. Viděli jsme zvedací železný most přes řeku, který byl natřený podivnou žlutou barvou. Kdysi prý někdo prohlásil, že to nejhezčí most v celé Americe. Pak jsme viděli veverku v parku, v dálce dům, se střechou na čínský způsob, pár mrakodrapů, umístěných celkem daleko od sebe (v San Franciscu byli jeden vedle druhého) a nakonec ještě City Hall. Usoudili jsme, že tady asi tráví důchod Arnold, kdysi nepřekonatelný kulturista a akční herec, nyní guvernér Kalifornie.

Okolo poledne jsme vyrazili směr jezero Tahoe. Jezero se nachází ve značné nadmořské výšce, takže již po cestě byly vidět zbytky sněhu na krajích silnice. Když jsme dorazili k jezeru, zjistili jsme, že se na březích jezera bobuje. Navzdory tomu, že byly kraje jezera zamrzlé a okolo břehů se držel sníh, bylo hodně velké teplo a dalo se chodit celkem na lehko. Voda v jezeře byla ale krutě ledová. Našli jsme rozbitý bobovací talíř a parkrát jsme se také svezli. Následně jsme se přesunuli do centra městečka, které leží na jižním konci jezera. Zde jsme si dali obrovský hamburgr a zmrzlinu. K večeru jsme se opět vydali na další cestu. Zážitek to byl skvělý. Jezero je hodně velké a z větší části je obklopeno horami. V zimě se zde lyžuje a v létě to je perfektní rekreační oblast s možností koupání v křišťálově čisté vodě.


A to je pro dněšek opět vše. Další zastávka je národní park Yosemite. Pokud vás něco zajímá detailněji, pište do komentářů.

Komentáře

Helena Čekylová 28. ledna 2009 v 20:27

No, ahojky. Zase hezké povídání. To ale Arnold určitě nebydlí v ošuntělém domečku. I když Sacramento nic moc, aspoň vidíte, jaký je rozdíl mezi městy hazardu a celosvětové kinematografie, kde se točí prachy, a obyčejným městem, i když hlavním městem Kalifornie.
Tak si dáme někdy v létě kemp na Tahoe!
Jinak, kluci, pozor na ty hambáče - ať nám nepřijedete tlusťoučký! Taky trochu zeleninky a mořských plodů!
Zase moc, moc pozdravujeme a těšíme se na další zážitky!

JaP 2. února 2009 v 17:44

Detailne nas zajima vsechno :-)

Meridian 6. února 2009 v 10:19

Kde to vazne?

Will-Rock 14. února 2009 v 23:30

Kousek od Jezera Tahoe zije cast rodiny.. V lete jsem se tam mel take podivat..
Ale cestovani jeste chvili pocka..

Tak at se vam nic nestane..

Okomentovat