Americká ambasáda 12. 5. 2009

Dnes dopoledne jsem byl na americké ambasádě. Na konci května totiž jedu opět do USA, tentokrát ne cestovat, ale pracovat. A proto jsem tam dnes byl. Na cestování už našinec nepotřebuje od loňského podzimu víza, ale na všechno ostatní stále ano.
Takže to byla moje historicky první nástěva tohoto objektu.Ambasáda se nachází na Praze 1. Bezpečnostní kontroly jsou tu velmi přísné, jak už je u američanů zvykem. U vjezdu do ulice stáli dva čeští policisté a kontrolovali každé projíždějící auto - podvozek, motor, kufr... prostě všechno, výbušnina se dá přeci schovat kamkoliv. Před vchodem stáli dva sekuriťáci, kteří celou dobu dělali opičky na sekuriťáky na u jiného vchodu na druhé staně ulice. Hotoví profesionálové :). Uvnitř další sekuriťák u pásu s rentgenem. Kluk přede mnou zapomněl, že má v baťohu mobil a tak si ho sekuriťák dobře podal. Veškerá elektronika musí totiž zůstat u něj, v prostoru ambasády se nesmí nic používat (místo MP3 přehrávače si vezměte třeba noviny). Uvnitř byly mraky lidí. První se jde k okénku 1 nebo 2, kde vám seberou všechno co jste si s sebou přinesli a pak čekáte třeba 45 minut až si vás úředník zavolá. Přijdete k okýnku, sejme vám otisky prstů a řekne vám ať se jdete posadit. OK, sedíte další hodinu dokud si vás nezavolá znovu (noviny jsem si nevzal). První se pokusí zeptat na pár otázek česky, když je odpověď moc komplikovaná nebo rychlá, zeptá se: "Do you speak English?". Následně vám řekne, že pas vám přijde za týden a vy odcházíte. Celkově 5 minut u okénka a cca hodina a tři čtvrtě čekání bez novin :D. Jsem rád, že nebyl žádný problém a že se toto v případě turistiky nemusí už podstupovat.

Komentáře

Fruit 12. května 2009 v 18:16

jak to mas s pracovnim vizem? to ti poskytne zamestnavatel? neni to johnuv intership na leto?

admin 12. května 2009 v 18:31

Neni to nic od Johna. Je to J1 vizum na Camp Counselor program (hlidani deti na tabore). Je to pres agenturu CCUSA. V podstate jsem to objevil u Fandora na blogu par dni pred prvnim odletem do Ameriky. Rekl jsem si, ze by to mohla byt sranda, tak jsem se prihlasil.

Fruit 12. května 2009 v 18:41

:P jj o tom jsem slysel, fandorovy vypravenky o tupych americkych detickach jsou super :D tak at se ti tam, enjoy ;)

Okomentovat